Loading...

Please Wait.
   Register on goFutsal.com!    Login
Menu
Who's Online
14 user(s) are online (6 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 14

more...
Polls


goFutsal.com - Malaysia Forum Index
   Talk
     Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
Register To Post

Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Bottom
Poster Thread
twin
Posted on: 2007/10/18 19:08
Just popping in
Joined: 2007/10/17
From:
Posts: 2
Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
Mana korang lebih suka? Fifa size court ke (court besar mcm kat Sports Planet ampang/ Sports Plaza Pj) or the normal size courts yang ada dikebanyakan pusat-pusat futsal diseluruh malaysiaaaaaa,....

nyatakan pendapat andaaa yeah!



WANTEETH
Posted on: 2007/10/18 19:24
Home away from home
Joined: 2007/6/22
From:
Posts: 211
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
FIFa saiz r...tu akunye pendapat r..sbb ble main mmg pueh ati..psl saiznye BESO..nk praktik system pn senang..heheheh
freehandcrew
Posted on: 2007/10/18 20:46
Quite a regular
Joined: 2007/8/29
From: Gombak, KL
Posts: 50
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
hello, terpulang la pada orang yang nak main tu...bg aku dua2 best...tp court kecik lebih mencabar kene byk gunakan skills...individual skills plg banyak digunakan...huhuhuhu


----------------
"Freestyle Futsal Crew"

tees
Posted on: 2007/10/19 9:41
Home away from home
Joined: 2006/7/18
From: Kuala Lumpur
Posts: 323
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
Hi all,

Bagi pendapat aku, Fifa size harus dibanyakkan lagi, sebab dgn cara ini, kita didedahkan dengan suasana permainan dan suasana futsal yang sebenar..Barulah boleh compete with international level..
Disebabkan pitch material surface yang tidak mengikut material standard dan size pitch yang kecil, boleh menyebabkan kita gagal mencari player2 futsal yang international level..Harus diingat, pertandingan sebenar menggunakan pitch Fifa size dan surface nya bukan carpet dan grass...
Itulah sebabnya, saya sendiri tidak mahu team kami bermain diatas surface selain dari Pakir atau Taraflex dan Decoflex..Size?paham sendirilah..hehe..Walaupun main taklah sepandai mana, feel tu mesti ada...hehe

Pendapat saya saja....





itulah pendapat saya...
faarhad
Posted on: 2007/10/19 9:50
Coach
Joined: 2005/2/1
From:
Posts: 229
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
Salam semua,


Pada pandangan dan pemerhatian saya, selagi gelanggang mematuhi saiz yang ditetapkan oleh FIFA, ianya bersesuaian digunakan.


Jika saya, gelanggang saiz FIFA ukuran perlawanan antarabangsa (min 18 x 38 meter, maksima 25 x 42 meter) lebih menyeronokkan serta mencabar kerana saiz kawasan yang lebih praktikal untuk dimainkan oleh 5 lawan 5 pemain.


Peringkat umur yang berbeza juga memerlukan pengubahsuaian pada saiz gelanggang, bagaimanapun saiz yang disebutkan di atas tadi sesuai bagi golongan berumur 17 tahun ke atas.


Persekitaran dalam serta luar gelanggang juga memainkan faktor yang sangat penting dalam menjamin keselamatan serta keselesaan bermain. Contohnya, sekiranya ada 'netting' berhampiran bahagian tepi ('sideline' ), maka seharusnya ia tidak terlalu rapat dengan garisan gelanggang (cadangan 1 meter jarak berjauhan dengan garisan tepi).


Tiang gol yang digunakan juga seeloknya janganlah yang menggunakan cangkuk di belakang palang dan tiang untuk memegang 'netting' goal tersebut.... beberapa insiden dimana jari serta cincin pemain tersangkut di celah cangkuk tersebut, yang pada pandangan saya amat membahayakan.


Serba sedikit inilah yang dapat saya kongsi bersama saudara-saudari semua.

Oh ye....kalau masih tidak terlambat lagi.....


SALAM AIDIL FITRI - MAAF ZAHIR BATIN


salam ikhlas,

-faarhad-
Hail
Posted on: 2007/10/19 16:07
Home away from home
Joined: 2007/3/10
From: petaling jaya,sunway,subang and etc
Posts: 629
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
Hmmm apa pun kita mesti ikut apa yang sudah ditetapkan supaya kita dah biasa atau lali dengan suasana gelanggang yang disyorkan iaitu kriteria FIFA, kalau untuk training skill court kecil lagi bagus tapi lebihkan kepada court yang standard FIFA supaya kita tak alpa dengan sebarang pertukaran kalau nak main secara profesional atau nak merasa apa yg profesional rasakan.

MY OPINION Hail

twin
Posted on: 2007/10/21 14:04
Just popping in
Joined: 2007/10/17
From:
Posts: 2
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
what about the floor ?,..sesetengah tempat mcm Padang sediakan court FIFA size dengan menggunakan padang rumput,...SportsPlanet sediakan court fifa size flooring parquet dan sebagainya sampaikan sekarang ramai yang tertanya2 apakah flooring sebenar fifa size ?

ke semua jenis flooring pun boleh pakai ?
Nyatakan pendapat anda!!!
yeah!
ultramanzye
Posted on: 2007/10/21 17:25
Ambassador
Joined: 2004/7/10
From: Kuching
Posts: 543
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
Surface of the pitch

The surface shall be flat, smooth and non-abrasive. The use of wood or artifi cial material is recommended. Concrete or tarmac should be avoided.

source: FIFA.com
FiFA Futsal Laws of the game

Ini bermakna permukaan parquet (kayu), decoflex, tarflex adalah dibenarkan.

permukaan x-treme turf (rumput tiruan) bukan pilihan yang tepat kerana ianya tidak rata dan secara teknikal anda hanya bermain "indoor football" atas permukaan tersebut dan bukannya futsal.

please correct me if I'm wrong coach Faarhad.


----------------
MAJUKAN FUTSAL NEGARA

namelessoi
Posted on: 2008/1/11 23:04
Not too shy to talk
Joined: 2008/1/6
From:
Posts: 28
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
aku lebih suke fifa....lagi best...:D


----------------
*T-shirt & Jacket Online for YOU!!
* HOT STUFF SPORTS ONLINE
*ACCESORIES ONLINE!!

bonito
Posted on: 2008/1/12 10:47
Home away from home
Joined: 2006/5/9
From: ampang
Posts: 494
Re: Mana lagi besss,..FIFa size court atau standard size sahaja ?
ikut niat korang la
kalo nk improve ur futsal game,better FIFA size la
kalo just suke2,gelak2,tunjuk skill bkn2 leh la gune court yg sedia ade byknyer kt smua futsal venue kt mesia ni
hehehehehe


----------------
kate team kuat tapi lauk gak,jgn gaya lebat tp rembat tepat

(1) 2 »
Threaded | Newest First Previous Topic | Next Topic | Top

Register To Post
 



Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!
Ads






 


© 2010 goFutsal Sdn. Bhd. | Disclaimer |  7dana.com |